Kun je arme sloebers aan het sparen krijgen door een spaarrekening te koppelen aan een loterij? Het antwoord daarop is ja, aldus Australische economen.

Een gokje wagen in een casino, relaxen achter de fruitautomaat of voor de lol een lot uit de loterij kopen. Iedereen met een beetje verstand van statistiek weet dat deze vormen van vermaak de meesten van ons alleen maar geld kosten. Wie krap bij kas zit, zou kansspelen links moeten laten liggen.

Het tegendeel blijkt vaak het geval. Kansspelen zijn door de bank genomen populairder bij mensen met weinig financiële buffers.

Spaarrekening met geldprijs

Dit bracht economen die verbonden zijn aan de Universiteit van Sydney op een idee. Zou je arme sloebers misschien aan het sparen kunnen krijgen wanneer je ze een spaarrekening met een kans op een prijs aanbiedt?

Het idee is dat het geld op je spaarrekening rente opbrengt en dat een deel in een loterij wordt gestopt waarmee rekeninghouders meedingen naar een (geld)prijs die eens in de zoveel tijd wordt uitgekeerd.

De economen namen de proef op de som en ontdekten dat mensen de loterij vaker laten voor wat hij is, als ze een gokje kunnen wagen met hun spaarrekening. Per saldo werd er 12 procentpunt meer gespaard door de proefpersonen. Vooral de mensen die voor de introductie van de gok-spaarrekening het minste geld spaarden, begonnen massaal geld opzij te zetten op de rekening.

Kink in de kabel

In een aantal landen bestaan er al van dit soort spaarrekeningen. Er zijn zelfs economen die denken dat het een geweldige oplossing is mensen meer te laten sparen zonder ingrijpen van de overheid.

In ons land bestaat het echter nog niet, noch in Zuid-Afrika. De reden waarom het bij ons en bij de Zuid-Afrikanen niet van de grond komt, is waarschijnlijk van juridische aard. Bij ons verbiedt de wet op de kansspelen banken om een dergelijke gok-spaarrekening aan te bieden.

In Zuid-Afrika strandde het initiatief ook op  juridische gronden. De staatsloterij van het land was niet blij met deze bedreiging voor zijn inkomsten, ging ervoor liggen en kreeg van de rechter gelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl